Använder du Internet Explorer?
Valid XHTML 1.0!

Mjukvaruprojekt

Min programmeringsbana började med GW-Basic något år efter att min pappa köpt en PC nån gång på 80-talet. Något år senare fick jag Turbo Pascal 6.0 och då tog programmerandet ordentlig fart. Jag har fortfarande mycket positiva minnen av Turbo/Borland Pascal, bättre IDE får man leta efter!

Mitt programmeringsintresse har gått hand i hand med mitt intresse för fraktaler. Om jag ska lära mig ett nytt språk så brukar något av det första jag gör vara att bygga ett mandelbrot-program. Dels för att det är kul att jobba med grafik, och dels för att man får tillfälle att använda många vanliga delar av språket.

Sommaren 1998, ett år efter att jag börjat studera i Linköping, tänkte jag att det var dags att lära sig lite C++. I början blev det nog mest C med några inslag av C++ - "C+" som en av våra föreläsare skulle sagt. Att vi aldrig fick gå någon kurs i ren C++-programmering, utan bara helt plötsligt förväntades kunna C++ i de övriga kurserna bidrog inte direkt heller till att höja kvalitén.

Efter hand så började man dock snappa upp ett och annat och C++-kunnandet hoppade upp på en acceptabel nivå. Diverse sommarjobb, samt jobbet på Intentia slipade också upp känslan för språket. Hela tiden hade jag dock varit sugen på att gå en kurs i lite mer avancerad ren & snygg C++, så den allra sista kursen innan jag tog examen läste jag just en sån kurs vilket var helt rätt. Det var många viktiga saker som föll på plats under den kursen.

Det första året i Linköping läste jag en grundläggande programmeringskurs i LISP, som jag tyckte var mycket bra. LISP är ett intressant språk, och jag har fått anledning att komma tillbaka till det ett antal gånger. Jag gjorde bland annat ett mandelbrot-program i LISP en gång, men tyvärr har koden försvunnit. :-)

LISP, eller rättare sagt Scheme, har man också nytta av när man vill scripta GIMP, vilket man dock gärna kan vara utan eftersom det är en ganska plågsam upplevelse. Ta en titt på ImageMagick istället.

Java använde vi både i vårt PUM-projekt - då vi byggde ett logikprogram för undervisningssyfte - och i exjobbet som jag gjorde tillsammans med en kompis på Intentia. Java är ganska trevligt, men av nån anledning så känns det inte lika roligt som C++.