Använder du Internet Explorer?
Valid XHTML 1.0!

Tai Chi Chuan

Hösten 1996 (tror jag) började jag träna Karate i Apladalens Shotokan Karate i Värnamo.

Min kompis Michael Winger hade sett en affisch i sin trappuppgång, och han drog med mig och Fredrik Hjalmarsson och Mikael Hjelm till träningslokalen. Där möttes vi av en yrvaken kille som tydligen hade övernattat där :-). Vi var tydligen de enda nybörjarna som dök upp den dagen, och han visste inte om att det skulle vara nybörjarträning överhuvudtaget. Han erbjöd sig dock att köra ett pass med oss, men eftersom vi hade bara tänkt titta på första gången, och inte hade några träningskläder med oss, så fick vi avböjda. :-) Nästa gång vi dök upp var läget mer organiserat och vi fastnade allihop för träningen tillsammans med några andra nybörjare.

Redan innan detta så var jag dock intresserad av att träna Tai Chi Chuan istället, jag tror att jag första gången läste om TCC i Tao enligt Puh eller något liknande, och av nån anledning fastnade jag för det. I Värnamo fanns det dock ingen möjlighet at träna TCC, så det fick bli Karate istället, och det var definitivt en bra start.

Klubben prenumererade på tidnigen Svenska Fighter, och i ett av nummerna så fanns en artikel av Heikki Nousiainen som handlade om Dan Docherty och om Wudang TCC. Det var första gången jag läste om det systemet som jag nu tränar i, och jag blev genast intreserad och tänkte att det var sån TCC som jag ville hålla på med.

Just då fanns det dock som sagt ingen möjlighet till det, så jag fortsatte med karaten tills jag gick ut gymnasiet och flyttade till Linköping för att börja plugga till civilingenjör hösten 1997.

I Linköping började jag träna Aikido vilket jag höll på med aktivt i ungefär en och en halv termin. Det var nyttigt för det var mycket träning som mjukade upp kroppen, mängder med fallträning m.m. I längden var det dock lite för lite fysisk aktivitet för mig. Det var mest uppvärmningen och fallträningen som man blev lite varm av, sen var det väldigt lugnt vill jag minnas.

Samma höst började jag också på en Yogakurs (Ananda Marga Yoga) en gång i veckan. Det var intressant och givande, men det var inte helt rätt för mig, så efter drygt en termin så slutade jag. Det finns så vitt jag vet fortfarande en grupp som håller på med den här typen av Yoga i Linköping, och för den intresserade så kan de rekommenderas. De är "good guys" :-), systemet är bra och de är väldigt seriösa.

Hursomhelst, efter att ha slutat med både Yoga och Aikido så började jag med jujutsu i LBK istället. Det är en väldigt bra jujutsuklubb med jättebra sammanhållning och dessutom bra lokaler med bastu och allt. Det är bra fysisk träning vilket var precis vad jag behövde då. Jujutsun höll jag på med aktivt till våren 2000, och även litegrann efter det.

Våren 2000 drog Paul Silfverstråle nämligen igång träning i just Practical/Wudang Tai Chi Chuan, som jag egentligen velat träna hela tiden. Ibland har man "tur"! :-) Och sedan dess har jag tränat TCC! Till skillnad från hur jag upplevde jujutsun så genomsyras TCCn av ett genomtänkt teoretiskt/filosofiskt system som hela tiden tillämpas praktiskt. Alla delar av systemet har sin plats och fyller sin funktion.

Wudang/Practical TCC är ett mycket praktiskt system och applikationerna är oftast enklare och mycket mer rakt på sak än i något av det jag tränat innan. Nei Gong:en, formerna och de olika drillarna är dessutom väldigt effektiva för att få kroppen att må bra, röra sig korrekt och bli starkare.

Efter att nu ha tränat i drygt sju år så upplever jag att det fortfarande finns hur mycket som helst kvar att lära sig. Systemet är väldigt stort, och bakom det man som nybörjare trodde sig ha fått kläm på döljs aspekter som man inte anade från början. Just det ser jag som en stor styrka hos vårt system, nämligen att man som nybörjare ganska snabbt kan lära sig ett fullt fungerande system som man sedan kan jobba vidare med under resten av sitt liv.

Besök vår hemsida för mer information om Tai Chi Chuan. Vår lärare Dan Docherty har även publicerat en hel del bra artiklar på sin hemsida vilket kanske kan vara av intresse.